miercuri, 6 septembrie 2017

A fi sau a nu fi freelancer - Tainele freelancing-ului

    Începuturile freelanceing-ului -    Episodul 1
SEFA - sau BOASA 😃


      Îmi doresc să abordez pe blog şi subiecte ce ţin de lifestyle nu doar de beauty, astfel începând de astăzi dau startul unui subiect despre care mie îmi face plăcere să vorbesc, şi anume freelancing-ul şi vă invit să interacţionati prin comentarii. 

În străinătate se practică deja tot mai mult, şi am observat că şi la noi multă lume a devenit interesată de acest subiect şi ar vrea să ştie < cu ce se mănâncă, sau ce fac alţii care au luat deja calea freelancing-ului >.

     Poate pentru unii (unele) dintre voi cuvântul freelancer nu este încă cunoscut. Vă voi spune eu ce înseamnă : Freelancer este o persoană care alege să lucreze pe cont propriu, de acasă sau într-un birou la o locaţie undeva, poate chiar şi la o cafenea cu laptopul în faţă, fără să aibă un angajator, care îi dă de lucru şi-i plăteşte un salariu fix lunar dar şi fără să fie stresat de un şef prost (sau prost pregătit, adus acolo pe pile, sau care este angajat acolo doar pentru că e rudă cu tanti Miţa şi cu nea Vasile care sunt rudă cu patronul) sau de un program total aiurea şi nepotrivit, care este întâlnit mai peste tot pe unde se oferă salarii mari. Asta e crunta realitate, pentru cei care nu ştiu. A…şi fără să fie exploatat, fără sclavie, căci mie punctul acesta mi se pare cel mai important. Fără ore suplimentare neplătite, aşadar. Aş fi în stare să pornesc o revoluţie pentru aşa ceva. (Hai că deja mi s-au încins spiritele şi nici nu am ajuns la jumătatea articolului).
Vreau să vă vorbesc despre freelancing pentru că eu însămi îmbrăţişez această activitate şi nici nu aş putea să fiu mai mândră şi mai mulţumită de atât. Sunt un aşa-zis liber profesionist cum spunem noi românii, care-şi face propriul program şi care lucrează sau refuză anumite proiecte după bunul plac şi în concordanţă cu propriu timp. Wow…sună amazing, nu-i aşa ? Pai este ! Din anumite puncte de vedere e minunat… Pentru mine, care de 4 ani sunt şi mamă (de doua ori) am nevoie să mă organizez foarte bine, să jonglez cu minutele, cu orele şi cu timpul meu în general, ca să pot să le fac pe toate.
Am început să fiu freelancer înainte de a avea cei doi copii ai mei, deci nu ei sunt cauza sau motivul pentru care m-am apucat de freelancing, poate ei sunt principalul motiv pentru care am continuat această activitate. În primul rând am vrut să scap de programul fix şi am vrut să găsesc mai mult timp pentru viaţa personală, pentru că asta mi-a lipsit vreo 7 ani cât am lucrat într-o corporaţie. Trezirea + serviciu + acasă + somn şi a doua zi o luam de la capăt pentru că nu mai aveam timp de nimic altceva. Cred că acesta este şi motivul pentru care majoritatea corporatistelor rămân singure, sau nu se căsătoresc, iar în cel mai fericit caz reuşesc să facă un copil pe la 40 de ani (abia atunci) din lipsa unui partener potrivit pe care nici nu au avut timp să-l caute bine până atunci şi trebuie să se mulţumesca cu ce a rămas pe « piaţă », sau mai rau decat atat îşi fac un copil în eprubetă fără a avea alături un partener. Se spune că bărbaţii buni sunt luaţi repede, nu –i aşa ? Aşa spuneau femeile astea mai în vârstă când eram eu mai tinerică. Deci deja pe la 30 de ani « se pierde trenul », dacă nu ai reuşit să te căsătoreşti, până atunci. Cică altul mai bun să nu mai aştepţi 😊. Aşa o fi ?
Domeniul meu de activitate îl reprezintă traducerile. Sunt traducător autorizat din anul 2006, an din care am lucrat încontinuu până în prezent, chiar şi pe lângă jobul pe care l-am avut în corporaţie, din nevoie de bani dar şi pentru a câştiga experienţă, căci traducătorul trebuie să lucreze intens dacă îşi doreşte să devină din ce în ce mai bun. Există o vorbă foarte înţeleaptă : « Traducătorul este ca vinul, cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun ».
Continuarea în episodul 2, care va urma tot aici pe blog. Staţi pe aproape 😊
Voi v-aţi gândit vreodată să deveniţi freelanceri ? La ce activitate v-aţi gândit ?