Cum să ne gestionăm timpul (episodul 1)Ȋn adolescenţă aveam atât de mult timp încât nu ştiam cu ce să-l umplu. Atunci când eşti foarte tânăr şi fără responsabilităţi majore nu-ţi imaginezi că vreodată în viaţă te vei îngrijora de lipsa timpului. Ȋn liceu aveam o profesoară de franceză care ne certa că nu citim, deşi aveam tot timpul din lume pentru asta, profesoara ne spunea că ar vrea să mai aibă vârsta noastră să dispună de timpul necesar pentru lectură. Spunea că odată ce vom avea familie şi copii nu vom mai avea timp să citim, şi ce mare dreptate avea... Cu cât trec mai mulţi ani, cu atât simt cum timpul zboară şi nu pot să realizez tot ce-mi propun, pentru o singură zi. Aş vrea ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore, să pot să fiu şi bine odihnită şi să-mi realizez toate scopurile pe ziua respectivă. Cred că şi voi aţi fost în situaţia în care aţi avut zile foarte încărcate şi pentru care v-aţi fixat multe obiective însă la finalul acelor zile, aţi constatat că de fapt nu aţi îndeplinit mai nimic din ceea ce v-aţi propus iar ziua pare că s-a încheiat fără scop. V-aţi simţit stresaţi şi obosiţi, frustraţi, nervoşi şi  neputincioşi în faţa scurgerii timpului.

Mă autodisciplinez şi încerc să găsesc noi metode de a folosi timpul la maxim, le aplic mereu şi concluzionez pe baza eficienţei acestora.
Am descoperit câteva metode sau mai bine zis obiceiuri pe care doresc să le împărtăşesc cu voi, sunt sigura ca ele ajută foarte mult. Pentru acest episod, am stabilit trei reguli principale.
Prima regulă ar fi să ne trezim cât mai devreme, expresia – <<Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge>> este şi va fi mereu de actualitate.
Aşadar să încercăm să ne trezim cât mai devreme, să ne facem planul pentru ziua care tocmai a inceput şi să ne fixăm obiectivele în timp ce ne bem liniştiţi cafeaua sau ceaiul.
A doua regulă ar fi să ne facem o listă cu tot ceea ce dorim să realizăm în ziua respectivă.
Ne întocmim o listă cu 5 dintre cele mai importante lucruri cu care dorim să progresăm. Aceste acţiuni trebuie să fie clare, simple şi trebuie neapărat să fie finalizate în acea zi, ele eu cea mai mare prioritate. Apoi trecem pe lista restul de sarcini pe care le avem de îndeplinit dar care nu prezintă urgenţă sau o prioritate maximă.
Regula a treia 
Ne împărţim toate aceste sarcini pe porţiuni de timp în funcţie de cât timp considerăm că este necesar pentru îndeplinirea fiecărei sarcini în parte şi încercăm să respectăm acel interval de timp propus (de către noi). Acest interval de timp va fi stabilit în funcţie de experienţă fiecăruia dintre noi cu acel tip de sarcină.

De exemplu pentru citirea emilurilor putem fixa 10 de minute, sau pentru cine are mai multe emailuri de citit, poate fixa 20 de minute. La fel şi pentru o convorbire telefonică, pentru documentare în vederea scrierii unui articol, sau pentru fotografierea unor articole pe care dorim să le vindem online etc. Pentru orice activitate pe care o vom desfasura în viitor vom stabili un timp fix.
Este adevărat că la început veţi depăşi puţin timpul propus însă pe viitor veţi realiza de cât timp aveţi nevoie pentru a îndeplini o sarcină anume.
De asemenea această măsurare a timpului vă va ajuta să vă autodisciplinaţi, prevenind procrastinarea şi pierderea de timp prin vizionarea unor clipuri neimportante, sau citirea unor postări pe reţele de socializare, lucruri care vă fac să vă pierdeţi timpul preţios.
Mie îmi place mult expresia englezească: <<When you focus on you, you grow, when you focus on shit, shit grows>>, adică atunci când sunteţi concentraţi pe îndeplinirea obiectivelor voastre şi proiectelor voastre, atunci se vede şi progresul, însă atunci când vă pierdeţi timpul urmărind pe reţelele de socializare tot felul de lucruri care nu vă ajută pe voi să vă dezvoltaţi ci dimpotrivă, vă frustrează, vă ţin pe loc sau vă îndepartează de la sarcinile voastre personale, pe care cu siguranţă le aveţi de îndeplinit, ele vă aşteaptă, însă dacă concentrarea voastră este în altă parte, atunci obictivele voastre nu sunt atinse.  
Voi cum vă gestionaţi timpul? Reusiţi să o faceţi bine, sau sunteţi coplesiţi?


Comentarii