Treceți la conținutul principal

Cum să ne gestionăm timpul (episodul 1)Ȋn adolescenţă aveam atât de mult timp încât nu ştiam cu ce să-l umplu. Atunci când eşti foarte tânăr şi fără responsabilităţi majore nu-ţi imaginezi că vreodată în viaţă te vei îngrijora de lipsa timpului. Ȋn liceu aveam o profesoară de franceză care ne certa că nu citim, deşi aveam tot timpul din lume pentru asta, profesoara ne spunea că ar vrea să mai aibă vârsta noastră să dispună de timpul necesar pentru lectură. Spunea că odată ce vom avea familie şi copii nu vom mai avea timp să citim, şi ce mare dreptate avea... Cu cât trec mai mulţi ani, cu atât simt cum timpul zboară şi nu pot să realizez tot ce-mi propun, pentru o singură zi. Aş vrea ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore, să pot să fiu şi bine odihnită şi să-mi realizez toate scopurile pe ziua respectivă. Cred că şi voi aţi fost în situaţia în care aţi avut zile foarte încărcate şi pentru care v-aţi fixat multe obiective însă la finalul acelor zile, aţi constatat că de fapt nu aţi îndeplinit mai nimic din ceea ce v-aţi propus iar ziua pare că s-a încheiat fără scop. V-aţi simţit stresaţi şi obosiţi, frustraţi, nervoşi şi  neputincioşi în faţa scurgerii timpului.

Mă autodisciplinez şi încerc să găsesc noi metode de a folosi timpul la maxim, le aplic mereu şi concluzionez pe baza eficienţei acestora.
Am descoperit câteva metode sau mai bine zis obiceiuri pe care doresc să le împărtăşesc cu voi, sunt sigura ca ele ajută foarte mult. Pentru acest episod, am stabilit trei reguli principale.
Prima regulă ar fi să ne trezim cât mai devreme, expresia – <<Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge>> este şi va fi mereu de actualitate.
Aşadar să încercăm să ne trezim cât mai devreme, să ne facem planul pentru ziua care tocmai a inceput şi să ne fixăm obiectivele în timp ce ne bem liniştiţi cafeaua sau ceaiul.
A doua regulă ar fi să ne facem o listă cu tot ceea ce dorim să realizăm în ziua respectivă.
Ne întocmim o listă cu 5 dintre cele mai importante lucruri cu care dorim să progresăm. Aceste acţiuni trebuie să fie clare, simple şi trebuie neapărat să fie finalizate în acea zi, ele eu cea mai mare prioritate. Apoi trecem pe lista restul de sarcini pe care le avem de îndeplinit dar care nu prezintă urgenţă sau o prioritate maximă.
Regula a treia 
Ne împărţim toate aceste sarcini pe porţiuni de timp în funcţie de cât timp considerăm că este necesar pentru îndeplinirea fiecărei sarcini în parte şi încercăm să respectăm acel interval de timp propus (de către noi). Acest interval de timp va fi stabilit în funcţie de experienţă fiecăruia dintre noi cu acel tip de sarcină.

De exemplu pentru citirea emilurilor putem fixa 10 de minute, sau pentru cine are mai multe emailuri de citit, poate fixa 20 de minute. La fel şi pentru o convorbire telefonică, pentru documentare în vederea scrierii unui articol, sau pentru fotografierea unor articole pe care dorim să le vindem online etc. Pentru orice activitate pe care o vom desfasura în viitor vom stabili un timp fix.
Este adevărat că la început veţi depăşi puţin timpul propus însă pe viitor veţi realiza de cât timp aveţi nevoie pentru a îndeplini o sarcină anume.
De asemenea această măsurare a timpului vă va ajuta să vă autodisciplinaţi, prevenind procrastinarea şi pierderea de timp prin vizionarea unor clipuri neimportante, sau citirea unor postări pe reţele de socializare, lucruri care vă fac să vă pierdeţi timpul preţios.
Mie îmi place mult expresia englezească: <<When you focus on you, you grow, when you focus on shit, shit grows>>, adică atunci când sunteţi concentraţi pe îndeplinirea obiectivelor voastre şi proiectelor voastre, atunci se vede şi progresul, însă atunci când vă pierdeţi timpul urmărind pe reţelele de socializare tot felul de lucruri care nu vă ajută pe voi să vă dezvoltaţi ci dimpotrivă, vă frustrează, vă ţin pe loc sau vă îndepartează de la sarcinile voastre personale, pe care cu siguranţă le aveţi de îndeplinit, ele vă aşteaptă, însă dacă concentrarea voastră este în altă parte, atunci obictivele voastre nu sunt atinse.  
Voi cum vă gestionaţi timpul? Reusiţi să o faceţi bine, sau sunteţi coplesiţi?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cât de greu este să fii traducător şi în special traducător de limba engleză ?Cu ce se poate confrunta un traducător şi ce "surprize" ar putea să apară?

A fi traducător nu este deloc dificil dar este nevoie de multă experienţă, de multă răbdare, lucruri care se acumulează şi se educă în timp. Încă de la început, de pe băncile şcolii trebuie să realizezi că într-adevăr ai un talent pentru limbile străine. În cazul în care nu consideri că eşti talentat cel mai bine ar fi să renunţi, oricât de dur ar părea. Fără talent nu se poate face nimic în acest domeniu. Automat faptul că ai talent te propulsează către a învăţa mai mult, mai multe limbi străine sau mult mai multe lucruri în legătură cu limbile pe care deja le cunoşti. Traducătorul începe să studieze lucruri noi şi adaptate la economia şi societatea actuală. De aici porneşte drumul traducătorului care trebuie să fie pregătit să facă faţă unei concurenţe dure, in special dacă vorbeşte o limbă de circulaţie internaţională cum ar fi limba engleză de exemplu care se studiază peste tot şi pe care toată lumea are impresia că o cunoaşte, chiar şi clienţii care îşi dau documentele la tradus.…

Ce semnificaţie are Halloween şi de unde provine?

O mică lecţie de istorie…
Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în fiecare an la data de 31 octombrie. Tradiția își are originea în vechiul festival celtic al Samhainului, atunci când oamenii aprindeau focuri de tabară și purtau costume pentru a îndepărta fantomele. Un aspect important este faptul că se consideră o sărbătoare creştină pentru că în secolul al VIII-lea, Papa Grigorie al III-lea a proclamat data de 1 noiembrie, ca fiind data la care vor onora toți sfinții. Curând, Ziua tuturor sfinților a încorporat unele dintre tradițiile lui Samhain. La începuturi era cunoscută sub numele de All Hallows Eve, iar mai târziu sub denumirea de Halloween. De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat într-o zi de activități precum cele de trick-or-treating (de genul ne daţi ori nu ne daţi mioritic), cioplit felinare de tip (jack-o-lantern) adică dovlecei scobiţi la interior cu lumânare în mijloc, adunări festive, costume și dulciuri.
Originile Halloween-ului datează de la vechiul festival …

Se tem românii de Halloween ? BAU

Sau aş putea spune: Cand însuşi Halloween-ul sperie românii fără să mai fie nevoie de monştrii şi altceva înfricoşator. Halloween pe undeva e un fel de "Ucigă-l toaca".
M-am documentat puţin zilele trecute şi am ajuns la concluzia că mulţi români se tem de Halloween, nu cunosc semnificaţia exactă a acestei sărbători şi nu îşi doresc să afle mai multe amănunte.

Este adevărat că în România nu avem cadrul mental şi organizatoric pentru această sărbătoare, adică nu ne putem duce la vecinii din cartierul nostru cu coşuleţul cerându-le să ne dea bomboane, oricât de frumos ne-am costuma noi. Oamenii nu sunt pregătiţi să ne servească copiii cu bomboane, ba mai mult mulţi dintre ei (cei de la oraş) nici nu ar deschide uşa.
<<Şi atunci cum să-i spun eu copilului că la noi este Halloween-ul şi sărbătorim, ar întreba unii...>>.
Este foarte adevărat că nu avem nici atmosfera tipică pentru această sărbătoare, (poate doar dacă mergem în Hipermarketuri unde se află produse specifice…