Treceți la conținutul principal

Ce semnificaţie are Halloween şi de unde provine?
O mică lecţie de istorie…

Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în fiecare an la data de 31 octombrie. Tradiția își are originea în vechiul festival celtic al Samhainului, atunci când oamenii aprindeau focuri de tabară și purtau costume pentru a îndepărta fantomele. Un aspect important este faptul că se consideră o sărbătoare creştină pentru că în secolul al VIII-lea, Papa Grigorie al III-lea a proclamat data de 1 noiembrie, ca fiind data la care vor onora toți sfinții. Curând, Ziua tuturor sfinților a încorporat unele dintre tradițiile lui Samhain. La începuturi era cunoscută sub numele de All Hallows Eve, iar mai târziu sub denumirea de Halloween. De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat într-o zi de activități precum cele de trick-or-treating (de genul ne daţi ori nu ne daţi mioritic), cioplit felinare de tip (jack-o-lantern) adică dovlecei scobiţi la interior cu lumânare în mijloc, adunări festive, costume și dulciuri.

Originile Halloween-ului datează de la vechiul festival celtic al Samhainului. Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, în mare parte în zona în care este acum Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, și-au sărbătorit noul an la data de 1 noiembrie.
Această zi a marcat sfârșitul verii și recolta și începutul iernii şi al vremii răcoroase și întunecate, o perioadă a anului care a fost adesea asociată cu moartea umană.
Celții considerau că în noaptea de dinaintea începerii noului an, granița dintre cele doua lumi, lumea celor vii și a celor morți a devenit neclară. În noaptea de 31 octombrie sărbătoreau Samhain, când se credea că fantomele morților s-au întors pe pământ.
Pe lângă faptul că venirea acestora ar fi provocat necazuri și ar fi dăunat recoltelor, celții au crezut că prezența spiritelor care proveneau din altă lume, puteau înlesni predicţiile despre viitor pe care le făceau druizii sau preoții celtici. Pentru un popor dependent în întregime de lumea naturală volatilă, aceste profeții au reprezentat o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi și întunecate.
Pentru a comemora evenimentul, druizii au construit focuri sacre uriașe, unde oamenii se adunau pentru a arde culturi de cereale și animale ca sacrificii pentru zeitățile celtice. În timpul celebrării, celții purtau costume, formate în mod obișnuit din capete de animale și piei și îşi spuneau unii altora ce averi deţineau.
Când sărbătoarea se încheia, îsi reaprindeau focurile pe vatră, din focul sacru pe care l-au stins în acea seară, pentru a le oferi protecţie în timpul iernii care urma să vină.
În anul 43 A.D., Imperiul Roman cucerise majoritatea teritoriului celtic. Pe parcursul celor 400 de ani în care au guvernat țările celtice, două festivaluri de origine romană au fost combinate cu sărbătoarea tradițională celtică a Samhainului.
Prima a fost Feralia, o zi de la sfârșitul lunii octombrie, atunci când romanii au comemorat în mod tradițional trecerea morților.
A doua a fost o zi pentru a o onora pe Pomona, zeița romană a fructelor și a copacilor. Simbolul Pomonei este mărul, iar încorporarea acestei sărbători în Samhain explică probabil tradiția culesului de mere dintr-un butoi cu apă, cu dinţii şi cu mâinile legate la spate pentru evitarea trişatului, care se practică în prezent, de Halloween.
P.S. Am considerat necesar să scot în evidenţa provenienţa creştină a acestei sărbători pentru a contracara ideile unora cum că această sărbătoare se dedică dracilor, sataniştilor şi tot ce e mai rau pe lume. Am intrat în polemici pe grupuri pe retele de socializare pentru că unii nu doresc să-şi deschidă mintea şi văd numai înainte precum calul, ca să nu zic: <<cacalu’>>. Ȋnţeleg că nu vor să o sărbătorească, problema lor să fie, dar nu înţeleg de ce distorsionează adevărul sau de ce nu se informează suficient, dezinformându-i şi pe alţii mai săraci cu duhul decât ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cât de greu este să fii traducător şi în special traducător de limba engleză ?Cu ce se poate confrunta un traducător şi ce "surprize" ar putea să apară?

A fi traducător nu este deloc dificil dar este nevoie de multă experienţă, de multă răbdare, lucruri care se acumulează şi se educă în timp. Încă de la început, de pe băncile şcolii trebuie să realizezi că într-adevăr ai un talent pentru limbile străine. În cazul în care nu consideri că eşti talentat cel mai bine ar fi să renunţi, oricât de dur ar părea. Fără talent nu se poate face nimic în acest domeniu. Automat faptul că ai talent te propulsează către a învăţa mai mult, mai multe limbi străine sau mult mai multe lucruri în legătură cu limbile pe care deja le cunoşti. Traducătorul începe să studieze lucruri noi şi adaptate la economia şi societatea actuală. De aici porneşte drumul traducătorului care trebuie să fie pregătit să facă faţă unei concurenţe dure, in special dacă vorbeşte o limbă de circulaţie internaţională cum ar fi limba engleză de exemplu care se studiază peste tot şi pe care toată lumea are impresia că o cunoaşte, chiar şi clienţii care îşi dau documentele la tradus

Câţi bani câştigă un traducător?

Aceasta ar fi întrebarea cheie! Problema se pune cât câştigă un traducător pe lună sau pe an căci la fel ca orice alt freelancer, un traducător nu poate să ştie cu exactitate ce proiecte va primi în perioada următoare, poate doar să estimeze acest lucru, în cazul în care aşteaptă proiecte de la nişte clienţi stabili pe care i-a contractat în timp şi de care este 100% sigur, deşi totul este relativ. 6 factori generali care contribuie la un câştig semnificativ ! Câştigul lunar al traducătorului poate varia în funcţie de: 1. limba straina pe care o cunoaşte; 2. experienţa în domeniul sau domeniile în/din care traduce; 3. disponibilitatea pe care o are, timpul pe care îl poate aloca traducerilor; 4. publicitatea pe care şi-o face singur sau cu ajutor; 5. ajutorul de care poate dispune, în sensul că poate lucra în echipă cu alţi traducători pentru a putea obţine proiecte mai mari şi de lungă durată şi desigur mai bănoase; 6. materialele ajutătoare, programele

De ce să nu îţi bârfeşti partenerul de viaţă în public !

Titlul ar putea suna ca o poruncă daca ar exista <<Cele 10 porunci >> şi pentru căsătorie sau relaţii. Nu îţi poţi jigni partenerul în public. De ce? Nu pentru că îl poţi face să sufere, deşi o faci, ci pentru că prin jignirea pe care i-o aduci (critica facută în mod public), denigrezi relaţia în care te afli în mod voluntar (atenţie VOLUNTAR), deci neobligat de nimeni. Chiar dacă avem motive întemeiate să nu ne placă partenerul nostru din anumite puncte de vedere, sau la un moment dat, nu are niciun sens să discutăm acele detalii în public, faţă de prieteni, colegi, familia extinsă etc. Practic atunci când discutăm public ceva din relaţia noastră, nu realizăm că de fapt noi suntem cei care ne-am ales partenerul. Este posibil să ne trezim că ne vorbim partenerul de rău în faţa părinţilor nostri, a rudelor, a socrilor chiar, etc. Practic ne jignim singuri în public arătând cât de idioţi suntem de fiecare dată când dezvăluim în public un anumit inconvenient pe ca