Treceți la conținutul principal

Cum petrec americanii de Halloween?Această sărbătoare este recunoscută sau mai puţin recunoscută în România, aceasta nefiind o sărbătoare legală. Există români care o refuză cu vehemenţă considerând această sărbătoare ca fiind una păgână, şi bătându-se cu pumnul în piept că ei sunt naţionalişti şi că ar trebui să ne vedem mai bine de sărbătorile noastre şi să nu ne mai uităm <<peste gard>> la alte ţări, să ne vedem de ale noastre; iar pe de altă parte, sunt alţii ca şi mine, care sunt deschişi la tot ce este nou şi la tot ceea ce este mai bun din fiecare sărbătoare. Cei care îşi doresc să sărbătorească Halloween-ul, ar trebui mai întâi să <<studieze>> cum sărbătoresc americanii de Halloween, pentru că ei o promovează cel mai mult.
Halloween-ul este de obicei sărbătorit în familie, sau între prieteni. Ȋn unele zone se organizează petreceri şi evenimente care cuprind un număr mare de oameni.
Adulții sărbătoresc vizionând filme de groază, organizând petreceri de costume sau creând case sau cimitire bântuite. Casele şi le împodobesc cu simbolurile specifice acestei sărbători: fantome, scheleţi, vrăjitoare, vrăjitori, pisici negre, lilieci, paianjeni, dovlecei, cranii, sânge etc.
Copiii se îmbracă în costume tematice și vizitează case din cartierul în care locuiesc. La fiecare casă cer dulciuri, gustări sau un mic cadou. Dacă nu obțin nimic, amenință că vor face rău locuitorilor casei. Acest obicei este cunoscut sub numele de „trick-or-treat” însă totul se întâmplă prieteneşte nimeni nu se comportă necuviincios, ci doar se prefac.  De regulă copiii merg însoţiţi de părinţi, pentru ca aceştia să poată verifica câte dulciuri mănâncă odraslele lor sau ce fel de jucării primesc în dar de la vecini.
Unele familii sculptează felinare cu fețe „înfricoșătoare” din dovleci sau își decorează casele și grădinile în stilul Halloween-ului. Aceste felinare sunt destinate să îndepărteze spiritele rele. Este bine ca vecinii copiilor să aibă acasă de Halloween, un bol cu mici cadouri sau dulciuri, pe care să le ofere oricui va bate la ușă. Ȋn acest fel le vor face pe plac spiritelor mici din cartier!
Un lucru extraordinar şi de luat în seamă este acela că de Halloween americanii strâng donaţii pentru (UNICEF) în loc de dulciuri şi jucării, în cutiuţe de carton atunci când merg la casele vecinilor. Banii pe care aceştia îi strâng în urma vizitei la casele vecinilor îi va ajuta pe copiii care se afla în impas, oriunde s-ar afla aceştia pe glob.  O adevarată cauză nobilă care parcă ridică semnificaţia spirituală a acestei sărbători.
Copiii mei (de 4 si 6 ani, români fiind) sărbătoresc de Halloween pentru ca i-am obişnuit de mici, şi urmează să vă scriu mai multe în articolul următor. Sunt curioasă, voi cum sărbătoriţi de Halloween (în România sau în diaspora de ce nu), cu toţii suntem români.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cât de greu este să fii traducător şi în special traducător de limba engleză ?Cu ce se poate confrunta un traducător şi ce "surprize" ar putea să apară?

A fi traducător nu este deloc dificil dar este nevoie de multă experienţă, de multă răbdare, lucruri care se acumulează şi se educă în timp. Încă de la început, de pe băncile şcolii trebuie să realizezi că într-adevăr ai un talent pentru limbile străine. În cazul în care nu consideri că eşti talentat cel mai bine ar fi să renunţi, oricât de dur ar părea. Fără talent nu se poate face nimic în acest domeniu. Automat faptul că ai talent te propulsează către a învăţa mai mult, mai multe limbi străine sau mult mai multe lucruri în legătură cu limbile pe care deja le cunoşti. Traducătorul începe să studieze lucruri noi şi adaptate la economia şi societatea actuală. De aici porneşte drumul traducătorului care trebuie să fie pregătit să facă faţă unei concurenţe dure, in special dacă vorbeşte o limbă de circulaţie internaţională cum ar fi limba engleză de exemplu care se studiază peste tot şi pe care toată lumea are impresia că o cunoaşte, chiar şi clienţii care îşi dau documentele la tradus

Câţi bani câştigă un traducător?

Aceasta ar fi întrebarea cheie! Problema se pune cât câştigă un traducător pe lună sau pe an căci la fel ca orice alt freelancer, un traducător nu poate să ştie cu exactitate ce proiecte va primi în perioada următoare, poate doar să estimeze acest lucru, în cazul în care aşteaptă proiecte de la nişte clienţi stabili pe care i-a contractat în timp şi de care este 100% sigur, deşi totul este relativ. 6 factori generali care contribuie la un câştig semnificativ ! Câştigul lunar al traducătorului poate varia în funcţie de: 1. limba straina pe care o cunoaşte; 2. experienţa în domeniul sau domeniile în/din care traduce; 3. disponibilitatea pe care o are, timpul pe care îl poate aloca traducerilor; 4. publicitatea pe care şi-o face singur sau cu ajutor; 5. ajutorul de care poate dispune, în sensul că poate lucra în echipă cu alţi traducători pentru a putea obţine proiecte mai mari şi de lungă durată şi desigur mai bănoase; 6. materialele ajutătoare, programele

AM I A PARROT ?