Treceți la conținutul principal

Cum să te auto-încurajezi să reuşeşti să îţi îndeplineşti visurile                                        (Imagine in oglinda -Andreea Dumitru)

(Tratament contra depresiei)

Dimineaţa, când te trezeşti ai în faţă o nouă zi, depinde doar de tine dacă vei lua această zi ca pe o oportunitate de a-ţi dezvolta viaţa, sau ca pe o zi normală fără nimic special. Cei mai mulţi dintre noi funcţionează pe pilot automat, în general suntem atât de absorbiţi de lucrurile pe care le avem de facut şi de rutina noastră încât nu avem timp să ne analizăm aşa cum se cuvine şi cum am merita. Intrăm uneori într-o mare disperare că nu am terminat tot ce aveam de făcut până la data de... şi ne considerăm incapabili, cu mult mai jos decât ne aflăm de fapt pe scara vieţii.
Atunci când nu reuşim să realizăm tot ce ne-am propus începem să ne pierdem încrederea în propria persoană puţin câte puţin uneori chiar capitulăm. Problema se acutizează atunci când noi înşine suntem cei care ne spunem: Vai ce am îmbătrânit! Nu fac faţă deloc treburilor casei, copiilor, soţului/soţiei! Ne repetăm în minte mereu lucruri rele, suntem atât de răi cu noi înşine încât ne otrăvim sufletul şi nu mai vedem realitatea. Ca să putem merge mai departe, să putem recăpata încrederea în noi, putem face două exerciţii în faţa oglinzii, care sunt extrem de eficiente, le-am testat şi funcţionează perfect.

1) Primul exerciţiu pentru întărirea încrederii în propria persoană:
Te priveşti în oglindă, şi te uiţi la tine, apoi îţi imaginezi că în faţa ta eşti tot tu, dar la 14-15 ani, când aveai o meserie preferată, îţi doreai să îţi întemeiezi o familie poate, îţi doreai să ai mulţi prieteni, să devii afacerist(ă), tu cunoşti cel mai bine ce aspiraţii aveai la vremea aceea.
Spune-i copilului care ai fost, ce realizări ai în present, ca adult, câte ai reuşit să faci în prezent din ceea ce ţi-ai propus şi altele în plus, laudă-te, spune-i cât de multe cunoştinţe ai acum, cât de multe lucruri ai învăţat să faci: să găteşti, să creşti un copil, o limbă straină nouă, să conduci o afacere, sau aminteşte lucruri materiale pe care le-ai achiziţionat: o casă, o maşină, un televizor, un laptop etc.

Exemplu
Cum să vorbeşti cu tine: Eşti atât de frumoasă fetiţo la 14 ani, habar nu ai, eşti minunată, la fel sunt şi eu (tot eu) acum la 38 de ani. Riduri? Nici nu le vad, eu am pielea fină şi mă îngrijesc, sunt una dintre cele mai frumoase femei. (Chiar dacă ai defecte fizice, transformă-le în avantaje, sau iubeşte-le).
Am şi planuri mari de viitor şi foarte multe realizări. Hai să-ţi spun ce am reuşit eu să fac şi poate nici nu-ţi imaginai că vei ajunge aici. Mai întâi am terminat facultatea la care visai să dai tu, apoi m-am angajat într-o companie mare...etc… începi să-i povesteşti copilului care ai fost, toate evenimentele şi realizările tale importante, vei vedea ce satisfacţie de sine vei avea şi cât de tare te vei bucura că nu ai trăit degeaba, vei căpăta şi mai mult curaj să faci lucruri noi.

2) Al doilea exerciţiu este pentru încurajare, funcţionează şi contra procrastinaţiei:
Tot în faţa oglinzii, te aranjezi, să arăţi cât mai bine, să te simţi foarte bine, îţi imaginezi că ai mai mult cu 5 ani, îţi imaginezi că tu cea (cel) cu 5 ani mai mare îţi explici tie (cel/ cea cu 5 ani mai mic din prezent), ce bine este să fii mai mare cu 5 ani (să te afli în pielea ta) pentru că ai foarte multe realizări. Ȋn faţa oglinzii îţi spui:
Exemplu
Dragă X (adică tu), uite ce ai realizat tu în 5 ani, ai reuşit să dezvolţi acum la cei 50 de ani afacerea aceea pe care o visai la 45 de ani şi credeai că este imposibil să ajungi aici, cu toate responsabilităţile pe care le mai ai în plus (familie, gospodărie,boala de care suferi, etc.), credeai că nu vei reuşi, ei uite că ai putut.

Ca să-ţi vină şi mai multe idei cum să te dezvolţi peste 5 ani, spune-ţi tu cea cu 5 ani mai mare (din viitor) către cea cu 5 ani mai puţin (din present ), ce strategii ai folosit, ce planuri ai avut şi cum ai reuşit să ajungi în acest punct de dezvoltare. Joacă-te cu tine, folosindu-ţi imaginaţia în acest fel, vei găsi noi strategii pentru dezvoltarea obiectivelor pe care ţi le-ai propus pentru următorii cinci ani, pentru că tot în interiorul tău se află informaţia, în special dacă eşti o persoană foarte creativă. Vor veni ideile una câte una, şi vor fi sincere, nu vei pune la îndoială multe lucruri, asa cum faci de obicei, eliminând alternative dorin sa pari realist. Este un exerciţiu de imaginaţie dar şi unul de autoîncurajare şi de dialog cu propria persoană. Vei observa ce plăcere îţi face să vorbeşti cu propria persoană.

Ȋncearcă cu încredere aceste două exerciţii şi observă rezultatele, vor apare neîntârziat. Aştept să-mi scrii dacă au funcţionat pentru tine aceste doua exerciţii, sau măcar unul dintre ele. Merită să încerci.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cât de greu este să fii traducător şi în special traducător de limba engleză ?Cu ce se poate confrunta un traducător şi ce "surprize" ar putea să apară?

A fi traducător nu este deloc dificil dar este nevoie de multă experienţă, de multă răbdare, lucruri care se acumulează şi se educă în timp. Încă de la început, de pe băncile şcolii trebuie să realizezi că într-adevăr ai un talent pentru limbile străine. În cazul în care nu consideri că eşti talentat cel mai bine ar fi să renunţi, oricât de dur ar părea. Fără talent nu se poate face nimic în acest domeniu. Automat faptul că ai talent te propulsează către a învăţa mai mult, mai multe limbi străine sau mult mai multe lucruri în legătură cu limbile pe care deja le cunoşti. Traducătorul începe să studieze lucruri noi şi adaptate la economia şi societatea actuală. De aici porneşte drumul traducătorului care trebuie să fie pregătit să facă faţă unei concurenţe dure, in special dacă vorbeşte o limbă de circulaţie internaţională cum ar fi limba engleză de exemplu care se studiază peste tot şi pe care toată lumea are impresia că o cunoaşte, chiar şi clienţii care îşi dau documentele la tradus

Câţi bani câştigă un traducător?

Aceasta ar fi întrebarea cheie! Problema se pune cât câştigă un traducător pe lună sau pe an căci la fel ca orice alt freelancer, un traducător nu poate să ştie cu exactitate ce proiecte va primi în perioada următoare, poate doar să estimeze acest lucru, în cazul în care aşteaptă proiecte de la nişte clienţi stabili pe care i-a contractat în timp şi de care este 100% sigur, deşi totul este relativ. 6 factori generali care contribuie la un câştig semnificativ ! Câştigul lunar al traducătorului poate varia în funcţie de: 1. limba straina pe care o cunoaşte; 2. experienţa în domeniul sau domeniile în/din care traduce; 3. disponibilitatea pe care o are, timpul pe care îl poate aloca traducerilor; 4. publicitatea pe care şi-o face singur sau cu ajutor; 5. ajutorul de care poate dispune, în sensul că poate lucra în echipă cu alţi traducători pentru a putea obţine proiecte mai mari şi de lungă durată şi desigur mai bănoase; 6. materialele ajutătoare, programele

De ce să nu îţi bârfeşti partenerul de viaţă în public !

Titlul ar putea suna ca o poruncă daca ar exista <<Cele 10 porunci >> şi pentru căsătorie sau relaţii. Nu îţi poţi jigni partenerul în public. De ce? Nu pentru că îl poţi face să sufere, deşi o faci, ci pentru că prin jignirea pe care i-o aduci (critica facută în mod public), denigrezi relaţia în care te afli în mod voluntar (atenţie VOLUNTAR), deci neobligat de nimeni. Chiar dacă avem motive întemeiate să nu ne placă partenerul nostru din anumite puncte de vedere, sau la un moment dat, nu are niciun sens să discutăm acele detalii în public, faţă de prieteni, colegi, familia extinsă etc. Practic atunci când discutăm public ceva din relaţia noastră, nu realizăm că de fapt noi suntem cei care ne-am ales partenerul. Este posibil să ne trezim că ne vorbim partenerul de rău în faţa părinţilor nostri, a rudelor, a socrilor chiar, etc. Practic ne jignim singuri în public arătând cât de idioţi suntem de fiecare dată când dezvăluim în public un anumit inconvenient pe ca