Treceți la conținutul principal

Nu aduce anul ce aduce Covid 19… sau cum să ne dăm două palme şi să ne revenim

Covid 19 sau mai bine zis Covid2020…căci ne cam mănâncă tot anul acesta …
Zilele acestea am trecut prin diverse stări, de la râs la plâns, din martie până acum.
Sunt mămică a doi copii (4 şi 6 ani) şi lucrez de acasă. Până aici se înţelege, mult haos, dezordine dar şi rutină multă, dar cu care eram obişnuită.
Eu sunt adepta rutinei, recunosc. Detest haosul, îmi place să am o listă bine stabilită cu ce am de făcut, chiar şi dacă în ecuaţia mea intră copiii, care numai disciplină nu aduc.
Noi am tot stat izolaţi în casă din noiembrie 2019, astfel din noiembrie până în martie am stat într-o izolare cu mici ieşiri în parc sau alte activităţi. Spun din noiembrie pentru că grădiniţa copiilor mei a avut mereu cazuri de gripă, ba de tip A, ba de tip B, iar noi am fost nevoiţi să ne retragem copiii. Apoi au fost vacanţe, sau au fost chiar copiii mei răciţi. Ȋn esenţă din noiembrie până acum am fost 7 zile în total la grădiniţă.
Mamele ştiu cât de greu este să fie doar ele cu copiii acasă, fără bonă sau menajeră, fără vreun ajutor, şi pe deasupra să mai şi lucreze de acasă, sa găsească acea linişte (care este de fapt inexistentă), pentru a lucra de acasă, cu termene limită cum lucrez eu de exemplu în domeniul traducerilor.
Ȋn martie am făcut o trecere de la mediul casei din Bucureşti. Ne-am făcut bagajul frumuşel şi am plecat cu copiii la ţară în Mehedinţi, unde este mai mult spaţiu, şi nu sunt cazuri de Covid 19, cel puţin deocamdată.
Ȋn timp ce mi-am făcut bagajul nu am putut să-mi dau seama ce să iau, haine de primavară+ de vară, sau doar haine de primăvară, dar stai…dacă ţine treaba asta până în toamnă…La acel moment erau în total doar 35 de cazuri de oameni infectaţi cu Covid 19 în toată ţara şi nu murise nimeni de Covid 19. Am trecut printr-un zbucium interior de nedescris.
 Am plâns neştiind când ne vom întoarce, cand ne vom relua viaţa de dinainte, când ne vom relua rutina prea bine ştiută şi atât de mult preţuită.
Cred că până atunci nu am fost conştientă de cât de mult îmi place rutina…
Ȋn timp ce împachetam un ochi plângea unul râdea. Pe de o parte mă bucuram că-mi voi revedea părinţii şi voi sta acolo o vreme căci am ajuns destul de rar pe la ei în ultimii ani, pe de altă parte simţeam că îmi părăsesc vechea viaţă din Bucureşti cu tot ce ţine de ea, gospodarie, biroul de acasă etc.
Vreau să fiu pozitivă şi să încerc să nu mă mai alarmez din cauza ştirilor false, să urmăresc doar ce anunţă autorităţile române, şi să fiu mai optimistă în general. 
Mi-am imaginat la un moment dat un scenariu macabru, în care economia României ar putea fi la pământ, UE ne-ar abandona, şi nici măcar resurse alimentare nu am avea. Lipsa resurselor alimentare ar putea naşte monştri, pentru că de fapt foamea naşte monştri, ar fi un fel de care pe care între oameni pe care nici măcar forţele de ordine nu l-ar putea stăpâni, violente, crime etc.
Dacă graniţele ar fi închise şi tot globul ar duce lipsă de resurse alimentare, cine ar ajuta oare România? Nici nu vreau să mă gândesc…
Poate acum, măcar acum ne dam şi noi seama că va trebui să ne procurăm hrana de la românii nostri, va trebui să ne cumpărăm hainele de la proprii noştri producători, şi absolut tot, medicamente, toate cele necesare traiului să ni le producem în ţara noastră, să le avem la preţ accesibil pentru toţi românii, ba chiar Guvernul nostru să sprijine atât producţia românilor cât şi partea de marketing. Este un vis…sper că unul care se va realiza de îndată ce se va termina această pandemie dar şi criză pe care o trage după sine. Cel mai greu ne va fi să ne revenim din criza economică. Vom fi foarte afectaţi, va trebui să facem ocupat fiecare român apt de muncă, şi să se aplice legi mai aspre pentru ca oamenii capabili de muncă să muncească, să producă pentru societatea românească. Cred în capitalism dar aş vrea să fie susţinut de către statul nostru roman. Aşa cum se aplică acum amenzi pentru cine iese hai-hui pe stradă, aşa să se aplice amenzi pentru cine refuză să muncească pe motiv că sunt bani puţini. Da, vor fi bani puţini la început, dar dacă se încurajează producţia românească şi consumul de produse româneşti, vor fi foarte mulţi bani, atât de mulţi încât vom da şi altor state care nu au.
Poporul român trebuie să realizeze că aşa cum îşi produce pâine în casă zilele acestea, aşa va trebui să-şi producă toate cele necesare traiului aici în ţară. Poate aşa nu vom mai fi sclavii Europei şi coşul ei de gunoi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cât de greu este să fii traducător şi în special traducător de limba engleză ?Cu ce se poate confrunta un traducător şi ce "surprize" ar putea să apară?

A fi traducător nu este deloc dificil dar este nevoie de multă experienţă, de multă răbdare, lucruri care se acumulează şi se educă în timp. Încă de la început, de pe băncile şcolii trebuie să realizezi că într-adevăr ai un talent pentru limbile străine. În cazul în care nu consideri că eşti talentat cel mai bine ar fi să renunţi, oricât de dur ar părea. Fără talent nu se poate face nimic în acest domeniu. Automat faptul că ai talent te propulsează către a învăţa mai mult, mai multe limbi străine sau mult mai multe lucruri în legătură cu limbile pe care deja le cunoşti. Traducătorul începe să studieze lucruri noi şi adaptate la economia şi societatea actuală. De aici porneşte drumul traducătorului care trebuie să fie pregătit să facă faţă unei concurenţe dure, in special dacă vorbeşte o limbă de circulaţie internaţională cum ar fi limba engleză de exemplu care se studiază peste tot şi pe care toată lumea are impresia că o cunoaşte, chiar şi clienţii care îşi dau documentele la tradus.…

Ce semnificaţie are Halloween şi de unde provine?

O mică lecţie de istorie…
Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în fiecare an la data de 31 octombrie. Tradiția își are originea în vechiul festival celtic al Samhainului, atunci când oamenii aprindeau focuri de tabară și purtau costume pentru a îndepărta fantomele. Un aspect important este faptul că se consideră o sărbătoare creştină pentru că în secolul al VIII-lea, Papa Grigorie al III-lea a proclamat data de 1 noiembrie, ca fiind data la care vor onora toți sfinții. Curând, Ziua tuturor sfinților a încorporat unele dintre tradițiile lui Samhain. La începuturi era cunoscută sub numele de All Hallows Eve, iar mai târziu sub denumirea de Halloween. De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat într-o zi de activități precum cele de trick-or-treating (de genul ne daţi ori nu ne daţi mioritic), cioplit felinare de tip (jack-o-lantern) adică dovlecei scobiţi la interior cu lumânare în mijloc, adunări festive, costume și dulciuri.
Originile Halloween-ului datează de la vechiul festival …

Se tem românii de Halloween ? BAU

Sau aş putea spune: Cand însuşi Halloween-ul sperie românii fără să mai fie nevoie de monştrii şi altceva înfricoşator. Halloween pe undeva e un fel de "Ucigă-l toaca".
M-am documentat puţin zilele trecute şi am ajuns la concluzia că mulţi români se tem de Halloween, nu cunosc semnificaţia exactă a acestei sărbători şi nu îşi doresc să afle mai multe amănunte.

Este adevărat că în România nu avem cadrul mental şi organizatoric pentru această sărbătoare, adică nu ne putem duce la vecinii din cartierul nostru cu coşuleţul cerându-le să ne dea bomboane, oricât de frumos ne-am costuma noi. Oamenii nu sunt pregătiţi să ne servească copiii cu bomboane, ba mai mult mulţi dintre ei (cei de la oraş) nici nu ar deschide uşa.
<<Şi atunci cum să-i spun eu copilului că la noi este Halloween-ul şi sărbătorim, ar întreba unii...>>.
Este foarte adevărat că nu avem nici atmosfera tipică pentru această sărbătoare, (poate doar dacă mergem în Hipermarketuri unde se află produse specifice…